Hoe werkt vastgoed crowdfunding?

Op deze pagina vind je alle informatie over investeren in vastgoed via het Max Crowdfund platform, wat crowdfunding betekent en hoe vastgoed crowdfunding werkt.

circle-question

Wat is vastgoed crowdfunding?

Wat betekent vastgoed crowdfunding precies? Letterlijk betekent crowdfunding: geld ophalen bij het grote publiek. In de vastgoedwereld betekent dit dat een projectontwikkelaar financiering nodig heeft voor het aankopen en/of renoveren van een vastgoedpand. Waar veel banken stoppen met het verstrekken van een lening, investeert de crowd graag in dit soort projecten. Het komt namelijk regelmatig voor dat banken een vastgoedproject niet financieren, ondanks het feit dat het project kerngezond is. 

Met het geld dat de 'crowd' bijeenbrengt om de aankoop en/of renovatie van het pand te realiseren, koopt de projectontwikkelaar het pand om het vervolgens met winst door te verkopen of te verhuren. Jij kunt meeprofiteren van de winst van het pand door een bedrag van minimaal €100,- te investeren. Over dit ingelegde bedrag ontvang jij dan maandelijks rente en kan de geldlener zijn aanschaf en/of renovatie uitvoeren. De hoogte van de rente die jij als investeerder ontvangt verschilt per investeringsmogelijkheid. Op dit moment ligt het gemiddelde rendement van investeringen via Max Crowdfund op meer dan 10,0% op jaarbasis. Investeren via Max Crowdfund is dus geschikt voor zowel korte- als lange termijn investeringen

HubSpot Video

 

Beleggen via Max Crowdfund

Regelmatig komen er nieuwe investeringskansen online. Dit zijn leningen waarvoor fundraisers nog investeerders zoekenZolang er nog niet voldoende geld is opgehaald, kun je investeren in het vastgoedproject door een bedrag van minimaal €100,- in te leggen. Je kunt in meerdere investeringskansen tegelijk inleggen. Per investeringskans verschilt de looptijd, dit kan bijvoorbeeld 6 maanden zijn, maar ook 15 maanden. Gedurende deze looptijd ontvang je maandelijks de afgesproken rente. Na de looptijd krijg je het volledige inlegbedrag weer terug. De rentepercentages die worden weergegeven bij de leningen zijn altijd op jaarbasis. 

Wanneer een project voor 100% gefinancierd is, wordt de lening gesloten. Je krijgt dan vervolgens nog 24 uur bedenktijd, dit betekent dat je 24 uur na het sluiten van de lening jouw investering nog kan annuleren. Na deze 24 uur verwerken wij de betaling naar de fundraiser. Wanneer de betaling verwerkt is, begint de looptijd (bijvoorbeeld 12 maanden) en ontvang je maandelijks rente over jouw belegging. Dit wordt vervolgens overgemaakt naar je Max Crowdfund rekening. Hier kan je kiezen of je het geld herbelegt in een nieuwe lening, of dat je het overmaakt naar je eigen bankrekening.

Veelgestelde vragen

Het minimale investeringsbedrag om te investeren in vastgoedprojecten is €100 euro. Zo kunnen investeerders al vanaf €100,- of een meervoud hiervan, investeren in onze door vastgoed gedekte leningen. LET OP dat er 0,1% van het geïnvesteerde bedrag in rekening wordt gebracht. Daarom is het belangrijk om deze 0,1% aan het totale bedrag toe te voegen wanneer je geld stort naar je account zodat je het gehele gewenste bedrag kunt investeren. Met andere woorden: wanneer je €10.000 wilt investeren, moet er dus €10.010 op je Max Crowdfund account staan.
Ja, er geldt een maximum van €80.000,- per individuele investeerder in totaal voor openstaande investeringen op Max Crowdfund. Indien je een gezamenlijk account hebt, verdubbelt dit maximum naar €160.000,-. Wanneer je €100.000,- in één lening wilt investeren, kom je in aanmerking om 'ervaren investeerder' te worden. Bij dit soort investeringen worden deze niet bij het totaal aan openstaande investeringen opgeteld. Zakelijke accounts kennen geen investeringslimiet. Max Crowdfund kan eventueel een maximum instellen voor een enkele investering, ongeacht het bovenstaande. Wanneer je investering een limiet overschrijdt, word je hiervan op de hoogte gebracht.
Op het Max Crowdfund platform krijg je een persoonlijke rekening. Je kunt deze simpel aanvullen door gebruik te maken van de verschillende betalingsproviders die we aanbieden zoals iDeal, of door een overschrijving te doen vanaf je bankrekening. Zodra het saldo op je account staat kun je beginnen met investeren. Het maximum te storten bedrag verschilt per bank, maar is doorgaans €50.000,-. Wanneer je je account wilt aanvullen via een bankoverschrijving vergeet dan niet je betalingskenmerk toe te voegen in de omschrijving. Denk eraan dat een overschrijving via de bank meer dan één werkdag kan duren en dat je daardoor investeringskansen zou kunnen mislopen, sommige kansen zijn immers snel voorbij.
Nee, niet iedereen kan investeren bij Max Crowdfund. Investeerders moeten ouder dan 18 zijn en een goedgekeurd account hebben. Dit houdt in dat je Know Your Client (KYC) documenten ingediend en goedgekeurd moeten zijn. Ook moet je je bankrekening aan je account hebben gekoppeld. Bovendien gelden per land verschillende beperkingen en klanten van sommige nationaliteiten zijn uitgesloten op ons platform om het witwassen van geld, belastingontduiking en andere illegale activiteiten tegen te gaan. Dit is in lijn met onze inzet om de regels na te leven en transparant te opereren.
Op dit moment accepteren we alleen EURO voor investeringen. Ons doel is om uiteindelijk alle valuta te accepteren. In de toekomst misschien zelfs crypto valuta, zoals we momenteel al doen voor de Max Crowdfund Aandelencertificaten, maar dit is afhankelijk van de autoriteiten, want uiteraard conformeren we ons aan wet- en regelgeving.
Ja, je kunt je investering annuleren. Volgens de Nederlandse Wet heb je 24 uur de tijd om jouw investering aan te passen of te annuleren zonder bijkomende kosten. Na deze periode kun je je investering officieel niet meer aanpassen of annuleren. In de meeste gevallen gaat Max Crowdfund hier overigens soepel mee om en kun je zolang de lening open staat nog annuleren, of wellicht nog wel een tweede investering doen. Alle gedane investeringen worden gecombineerd tot één investering wanneer een lening aanvraag wordt gesloten.
Ja, je kunt een gezamenlijk account openen maar hiervoor heb je wel een gezamenlijke bankrekening nodig. Als je dit met je partner hebt kun je een gezamenlijk account te registeren op Max Crowdfund. Eenmaal goedgekeurd wordt het wettelijke limiet om te investeren verdubbeld tot €160.000.
Je kunt alleen een nieuwe bankrekening registreren door een transactie te doen van een bedrag naar keuze vanaf die rekening. We kunnen alleen bankrekeningen accepteren die door jezelf beheerd worden en op je eigen naam staan.
Wanneer je slechts één bankrekening hebt geregistreerd wordt dit automatisch je gewenste rekening. In het geval dat je meerdere rekeningen hebt geregistreerd kun je één van deze kiezen en als gewenste rekening selecteren. Fondsen in je Max Crowdfund account die niet gebruikt worden voor langer dan 60 dagen, worden automatisch teruggestort naar de door jou geselecteerde bankrekening.
Een lening mislukt wanneer de leningaanvrager zijn/haar verplichtingen niet nakomt om periodieke rente betalingen te doen zoals vastgelegd in de leningovereenkomst, welke door Max Crowdfund wordt opgevolgd. Periodieke updates zullen gedeeld worden om je te informeren over de status van de betalingen. Om van eventueel betaalverzuim te herstellen kunnen er maatregelen zoals een verandering van de voorwaarden worden voorgesteld. Dit vereist echter wel de goedkeuring van de gewogen meerderheid van de betrokken investeerders door middel van een online stemming. Mocht de meerderheid akkoord gaan dan kan de leningaanvrager bijvoorbeeld uitstel van rente betaling krijgen. In het ernstigste geval (de leningaanvrager kan helemaal niet meer aan de verplichtingen voldoen) kan Max Crowdfund zelfs overgaan tot executie van het onderliggende vastgoed, de opbrengst van de executie verkoop wordt dan onder de investeerders naar rato verdeeld. Max Crowdfund treedt in dit geval altijd op en doet het werk voor en namens de investeerders.

Eenvoudig beleggen in vastgoed

Voordat je kunt beginnen met investeren via Max Crowdfund, is het noodzakelijk dat je een account aanmaakt op ons platform. Onderaan deze pagina vind je een stap voor stap omschrijving van het registratie- en investeringsproces.

Max Crowdfund is het vastgoed crowdfunding platform met de beste voorwaarden voor investeerders. Zo is de gemiddelde return on investment (ROI) via ons platform meer dan 10,0%. Sommige fundraisers bieden zelfs tot wel 12% rente per jaar.

Net als bij andere vormen van investeren zijn er bepaalde risico's en zekerheden verbonden aan investeren via vastgoed crowdfunding, hieronder lees je daar meer over!

 

ezgif.com-gif-maker (1)

Risico's en zekerheid van crowdfunding

Wat zijn de risico's?

Elk project zit anders in elkaar. Zo heeft iedere lening andere voorwaarden, looptijden en rentepercentages. Dit zorgt ervoor dat de risico's ook per lening verschillen. Om de investeerders van Max Crowdfund goed in te lichten over de risico's, wordt elke lening in een bepaalde risicoklasse geplaatst. Daarnaast worden de loan to value (LTV), total loan value, extra informatie over de lening en verschillende leningsovereenkomsten altijd opgeleverd wanneer een nieuwe lening wordt gepubliceerd. Zo kun je altijd een weloverwogen beslissing maken.

Max Crowdfund biedt extra zekerheid

Max Crowdfund heeft in bijna alle gevallen het eerste recht op hypotheek. Wanneer dit het geval is, hebben wij ook voorrang op de belastingdienst (fiscus) of een bank.

Eerste recht op hypotheek houdt in dat wij als eerste het recht hebben om het onderliggend pand te verkopen en de opbrengst te gebruiken om onze investeerders terug te betalen. Hierdoor hebben wij in geval van een onverhoopt faillissement ook voorrang op de belastingdienst (fiscus) of een bank.

Stappenplan investeren in vastgoed

 • 1. Registreren/Inloggen

  Als je nieuw bent bij Max Crowdfund, dan zal je eerst een account aan moeten maken op onze website. Je klikt op de knop ‘’Registreer gratis account’’ waar je jouw eigen e-mailadres invult. Vervolgens vink je het vakje ‘’Ik accepteer de Algemene Voorwaarden en het Privacy beleid’’ aan. De vraag ‘’Hoe heeft u ons gevonden?’’ is verplicht (gelieve deze zo nauwkeurig mogelijk in te vullen).

  Je klikt vervolgens op de knop ‘’Nieuw account aanmaken’’, je krijgt dan het kopje ‘’Bedankt voor uw registratie!’’ te zien. Controleer je inbox (of eventueel SPAM-map) en bevestig je e-mailadres om verder te gaan met registeren.

  Om je e-mail adres te bevestigen ga je naar jouw inbox en open je de bevestigingsmail van Max Crowdfund. Vervolgens klik je op de link ‘’Single Entry’’ waarna een nieuw venster zal verschijnen waarin je jouw persoonlijke wachtwoord kunt instellen. Dit wachtwoord moet ten minste 8 tekens bevatten met minstens één hoofdletter, één cijfer en één symbool. Wij zullen nooit om je wachtwoord vragen.

  Klik vervolgens op de knop ‘’Opslaan en inloggen’’ Wanneer je voor het eerst inlogt moet je een eenmalige verificatiecode (OTP) invoeren.

  Klik op de knop ‘’Verstuur eenmalige code’’ en ga dan naar jouw Postvak In om de mail te openen waarin de 6-cijferige verificatiecode weergeven staat.

  Account_Registratie
 • 2. Know Your Customer (KYC) Procedure

  De eerste stap in de KYC procedure is het bevestigen van je identiteit. Je selecteert jouw geboortedatum, het land van herkomst, en de gewenste identificatiemethode (ID Document).

  De volgende stap is het indienen van de KYC, deze procedure is te allen tijde verplicht. Dit omdat Max Crowdfund als AFM-geregistreerde organisatie vast moet leggen met wie wij zaken doen.

  Je vult als eerst de juiste adresregel 1 in, daarna vul je jouw woonplaats en postcode in. De laatste stap is het invullen van het land, daarna klik je op de knop ‘’Volgende’’. Je selecteert dan het gewenste identiteitsdocument waarmee je je zal identificeren: Paspoort, Rijbewijs, Identiteitskaart of Verblijfsvergunning.

  Het is belangrijk dat de afbeelding duidelijk en helder is. Alle hoeken van het document moeten zichtbaar zijn. Als het document in een omslag zit, verwijder deze dan. Je klikt vervolgens op ‘’Document uploaden’’ en klikt dan op de afbeelding van jouw document en op ‘’Openen’’.

  Bij de volgende stap moet je een selfie nemen. Klik op ‘’Aan de slag’’ en kijk eerst in de camera. Zorg ervoor dat je gezicht volledig binnen het kader valt.

  Beweeg vervolgens je hoofd langzaam in een cirkel om een 3D-scan te maken. Nadat je identiteit is geverifieerd, kun je doorgaan naar de volgende stap.

  KYC_Mobile
 • 3. Nalevingsvragenlijst

  Er wordt aan je gevraagd om een korte compliance vragenlijst bestaande uit 4 vragen in te vullen.

  Het is belangrijk dat je bij de eerste twee vragen ‘’Nee’’ aankruist en bij de laatste twee ‘’Ja’’. Klanten dienen deze uiteraard naar waarheid in te vullen.

  De vragen die je zult krijgen zijn ‘’Bent u een Amerikaans persoon?’’, ‘’Bent u een politiek prominent persoon -PEP?’’, ‘’Bent u de uiteindelijke begunstigde van deze rekening op Max Crowdfund?’’ en ‘’Bevestigt u dat alle versterkte informatie correct is?’’.

  Je krijgt nog de kans op de door jou gegeven antwoorden te bekijken en waar nodig te wijzigen. Als alle informatie correct is, klik je op ‘’Verzenden’’. 

  Nalevingcompliance
 • 4. Bankoverschrijving

  Je profiel is nu bijna volledig. Vervolgens moet je een overschrijving van €0,01 van jouw eigen bankrekening naar onze bankrekening sturen. 

  Je kunt de overschrijving voltooien d.m.v. een iDEAL-betaling of je kunt het geld handmatig overmaken op onze BUNQ rekening.

  BUNQ: NL71 BUNQ 2035 2101 86

  Vergeet niet de referentie te vermelden!

  Uitbetaling
 • 5. Investeren

  Nadat jouw account volledig geverifieerd is kun je beginnen met investeren. Als je wilt investeren in een lening, klik je bij de desbetreffende lening op de groene knop ‘Investeren’ en vul je het gewenste investeringsbedrag in. Voor het te investeren bedrag geldt een minimum van €100.

  Let op, voordat je kan investeren in een lening moet je genoeg saldo hebben op jouw account.

  Met een privé account mag je maximaal €80.000,00 investeren. Wanneer je een en/of bankrekening hebt en deze hebt gekoppeld aan jouw account wordt het maximale bedrag verdubbeld, en mag je dus €160.000,00 investeren.

  Wanneer je een zakelijk account hebt of jouw eigen bedrijf aan je privé account hebt gekoppeld mag je investeren zonder limiet.

  COPY (3)
 • 6. Creëer je persoonlijke investeringsportfolio

  Alle investeringskansen worden gepubliceerd op ons platform. Bij stap 5 vind je een voorbeeld van hoe zo'n gepubliceerde lening eruit ziet. Hier zie je dus de basis informatie die bij de lening horen.

  Wanneer je op 'Meer info' klikt kom je op de bijbehorende pagina met alle informatie over de leningvoorwaarden die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen of je in het project wilt investeren of niet. 

  Doordat je zelf bepaalt in welk project jij investeert, werk je in feiten aan jouw eigen portfolio. Deze kan je vervolgens terugvinden in je account onder 'Mijn investeringen'.

  Tot 24 uur na je investering en voordat de lening geactiveerd is, kun je deze nog annuleren. Zodra de lening actief is, kan dit niet meer.

  Als je je investering geannuleerd hebt, houd er dan rekening mee dat het enkele uren kan duren voordat je jouw inleg teruggestort krijgt op je account.

  Aanvraag
 • 7. Uitboeken lening

  Nadat de lening aanvraag de status ‘Actief’ toegewezen krijgt, wordt de lening uitgeboekt aan de ondernemer.

  De uitbetaling van rente gebeurt maandelijks en wordt bijgeschreven op jouw Max Crowdfund rekening. Je ontvangt aan het einde van de looptijd van de lening je ingelegde bedrag terug.

  Als het streefbedrag niet is behaald wordt de lening geannuleerd en krijgen investeerders hun geld terug. Het kan 2 tot 5 dagen duren voor het geld terug op je saldo staat.

  Betaling

Maak een gratis account aan

Mis het laatste nieuws niet en blijf op de hoogte.