Wat betekent ‘loan-to-value ratio’?

Wat betekent ‘loan-to-value ratio’?

Wanneer je op Max Crowdfund een lening nader onderzoekt, stuit je bij de samenvatting van de leenvoorwaarden op verschillende relevante termen. Eén van die termen is ‘loan-to-value’. Dit is dan ook de term van deze week. In dit artikel leggen we je uit wat deze term inhoudt.

De loan-to-value ratio geeft aan in hoeverre het bedrag van de lening de totale waarde van het vastgoed dekt. De ratio wordt uitgedrukt in een bepaald percentage. Om uit te kunnen rekenen hoeveel procent een lening uitmaakt van de betreffende marktwaarde, is het van belang dat eerst de officiële waarde van het object bepaald wordt. Dit gebeurt naar aanleiding van het taxatierapport van een erkende taxateur. Na het vaststellen van de totale marktwaarde, is het mogelijk om de dekkingswaarde van de lening te constateren. Dit percentage wordt berekend door het bedrag van de lening te delen door de officiële waarde van het vastgoed en deze uitkomst vervolgens te vermenigvuldigen met 100. 

Samenvatting van de leningvoorwaarden, hier vind je de loan to value ratio


Waarom is dit belangrijk?
Dit percentage geeft inzicht in de grootte van het geleende bedrag ten opzichte van de gehele marktwaarde van het object, volgens het taxatierapport. Dat wil zeggen, hoe hoger het percentage, hoe minder verschil tussen de twee bedragen. 

Wanneer dit verschil kleiner is, biedt dit meer zekerheid voor de investeerders van de betreffende lening. Tegelijkertijd verlaagt dit de risico’s van het investeren. Mocht er zich een situatie voordoen waarbij er beslag gelegd wordt op het vastgoed, dan zal het verkocht worden om alle investeerders hun geld netjes uit te kunnen keren. Een lager percentage betekent dat de getaxeerde waarde van het object relatief hoog is, vergeleken met het benodigde bedrag om alle investeerders hun geld terug te geven. Hoe lager de loan-to-value ratio, hoe meer speling voor de hoogte van het uiteindelijke verkoopbedrag. Dit maakt het voor ons mogelijk om het vastgoed tegen een lagere prijs aan te bieden en nog steeds genoeg te ontvangen om de gehele lening af te lossen.

Kortom, wanneer de berekening in een lagere ratio resulteert, heb je als investeerder in de betreffende lening meer kans dat je je volledige inleg terug krijgt, mocht er iets misgaan met het realiseren van het vastgoedproject.

Benieuwd naar de huidige investeringsmogelijkheden op Max Crowdfund?

BEKIJK HIER ALLE LENINGEN

Maak een gratis account

Mis het laatste nieuws niet en blijf op de hoogte.