Top 5 voordelen van blockchain in de vastgoedmarkt

Top 5 voordelen van blockchain in de vastgoedmarkt

Je weet misschien al dat Max Crowdfund het eerste internationale vastgoed crowdfundingplatform is dat gebruikmaakt van blockchain-technologie. Blockchain is een vrij nieuwe technologie en biedt veel voordelen en kansen. In dit artikel belichten we de 5 belangrijkste voordelen van het gebruik van blockchaintechnologie in de vastgoedmarkt.

Processen automatiseren
Blockchain werkt als een grote monitor: alle informatie (bijvoorbeeld met betrekking tot fondstransacties) wordt in de juiste volgorde op de blockchain opgeslagen en kan achteraf niet meer worden gewijzigd. Daarom is een derde partij om het proces te controleren niet nodig. Het is een betrouwbaar, automatisch proces en vermindert de behoefte aan tussenpersonen. Blockchain is gedecentraliseerd en daardoor versnelt het het proces. Vooral in de vastgoedsector, waar doorgaans veel tussenpersonen nodig zijn en veel papierwerk komt kijken, biedt blockchain de oplossing.

Veiligheid
Wist je dat het bijna onmogelijk is om een ​​blockchain te hacken? Elke transactie in een blockchain wordt een blok genoemd. Wanneer meer transacties met elkaar worden verbonden, krijg je een blockchain. Transacties in een blockchain zijn niet flexibel: elk blok bevat gegevens van het vorige blok in de keten. Deze gegevens kunnen niet worden gemanipuleerd of gewijzigd.

Maar niet alleen hacken zal bijna onmogelijk zijn. Doordat de gegevens in de blockchain niet gewijzigd kunnen worden en al het papierwerk automatisch wordt uitgevoerd, worden zaken als onnauwkeurigheden en fraude onmogelijk. Het verbetert de kwaliteitscontrole.

Smart contracts
Een smart contract is een overeenkomst geschreven in codetaal, welke automatisch van kracht gaat wanneer aan bepaalde omstandigheden wordt voldaan. Smart contracts hebben het voordeel dat ze de nakoming van alle verplichtingen bewaken. De code controleert de uitvoering. Bovendien zijn alle transacties traceerbaar en onomkeerbaar. Betalingen worden automatisch gedaan en als aan één enkele verplichting niet wordt voldaan, kan een andere partij niet verder. Only fair play. Smart contracts verhogen ook de verwerkingssnelheid.

Lager instapniveau
Blockchain biedt de mogelijkheid tot fractioneel eigendom. Dankzij fractioneel eigendom wordt de drempel voor investeren in vastgoed verlaagd. Op het Max Crowdfund platform kunnen investeerders samen investeren in één vastgoedproject. Er kan een hoger streefbedrag worden ingesteld en het instapniveau kan worden verlaagd. Met Max Crowdfund kunnen mensen dus al vanaf € 100 beginnen met investeren.

Transparantie
Zoals eerder vermeld: alle informatie wordt opgeslagen op de blockchain. Wat we nog niet hebben vermeld, is dat al deze informatie zichtbaar en toegankelijk zal zijn voor de verkoper en koper van een vastgoedproject. Als er informatie wordt gewijzigd, kunnen beide partijen de wijziging inzien. Blockchain zorgt voor maximale transparantie van vastgoedprojecten. Zodra de investeringsmogelijkheden zijn volgeschreven, registreert Max Crowdfund deze op de blockchain. Vanaf dat moment heeft iedereen toegang tot deze informatie. Daarnaast zijn alle gegevens en statistieken van de beleggingsportefeuille op elk moment beschikbaar. Weten waar je in investeert, geeft een veilig gevoel. What you see is what you get!

Bovenstaande voordelen zijn slechts enkele van de vele voordelen die blockchaintechnologie biedt. Blockchain wint aan populariteit, vooral in de vastgoedmarkt. Max Crowdfund kreeg in juli 2020 goedkeuring van de Nederlandse Financiële Autoriteit (AFM) voor het gebruik van blockchain binnen haar crowdfundingprojecten en werd het eerste internationale vastgoed crowdfundingplatform dat gebruikmaakt van blockchaintechnologie.

Heb jij al een account op Max Crowdfund?

OPEN NU EEN GRATIS ACCOUNT

Maak een gratis account

Mis het laatste nieuws niet en blijf op de hoogte.